Laatste nieuws

Park Dwingeland
Park Dwingeland3 dagen geleden
We hebben een nieuwe datum gekozen!
13 juli aanstaande. Zelfde tijd, met dezelfde leuke mensen!

Ben jij erbij?
Park Dwingeland
Park Dwingeland2 weken geleden
De groengroep was weer actief, dit keer op de tweede zaterdag van mei. De volgende is op 1 juni, zet maar eens in de agenda en doe eens mee!
Gelukkig hadden we dit keer ook hulp van Ndal en Samer, vrijwilligers uit het AZC. Er zijn weer kilo's zwerfafval uit het park gehaald en het bloemenperk tegenover de Hutterhof ziet er weer een stuk beter uit. Perkjes hebben meer onderhoud nodig dus elke maand door het perkje heen is geen overbodige luxe. Slakken hebben ook aardig huis gehouden zo zagen we.

Om 10 uur werden er fruitstruiken uitgedeeld! Leuk dat dit ook kon.
Er zijn ook fruitstruiken geplant in het park waar eerder aangeplante struiken dood zijn gegaan. Qassam, die samen met leerlingen via Stichting Present, al die struikjes had geplant zag dat ze dood waren gegaan. Hij wilde graag nieuwe struikjes planten! Dat is ook gedaan. Hoe mooi is dat je door dit soort acties ook meer betrokkenheid krijgt bij de omwonenden.
De Bijbliotheek is weer gevuld. Heel veel zaadjes voor in de tuin en ook plantjes die graag de grond in willen. Kom jij ze halen? Om uit te delen? Samen maken we ons park mooier en schoner! Doe je mee?

OBS Villa Kakelbont
Gemeente Hoogeveen
Meedoen - Samen aan de Slag Hoogeveen
De Smederijen van Hoogeveen
Park Dwingeland
Stichting Present
Park Dwingeland
Park Dwingeland2 weken geleden
Fruitstruiken in Hoogeveen!

Een Supermooie actie, zo werd het genoemd. 400 fruitstruiken hebben hun weg gevonden in Hoogeveen en op 11 mei om 10 uur stonden de eerste belangstellenden al in de rij en een kwartier later waren de struikjes weg. Zo snel kan het gaan. Dat was alleen in het Park Dwingeland. Een dag eerder waren bij IVN al honderden fruitstruiken uitgedeeld. Hopelijk slaat alles aan, krijgt het een mooi plekje en is er in ieder geval volgend jaar lekker van te smullen. De struiken komen van een kwekerij die failliet is gegaan. Deze kwekerij is opgekocht door ‘Land van Ons’, die er een voedselbos, pluktuin etc van wil maken. Ze wilden heel graag de 25.000 fruitstruiken afstaan aan Meerbomennu en die heeft er met heel veel vrijwilligers voor gezorgd dat ze over het hele land verspreid werden. Via Carpe Vitam, het voedselbos in Elim, werden plannen gesmeed samen met IVN (https://www.ivn.nl/afdeling/hoogeveen/) en de gemeente Hoogeveen. Het past heel goed in het ‘Blauw - groene aanvalsplan’ ter verhoging van de biodiversiteit en daarmee maakte de gemeente het mogelijk dat de struiken naar Hoogeveen kwamen. 400 biologisch geteelde fruitstruiken die nu de volle grond in de gaan. Hoogste tijd voor de struiken! Heel mooi voor de inwoners van Hoogeveen die een struik hebben gehaald. En de biodiversiteit, hoe zit het daarmee? In het voorjaar bloeien deze fruitstruiken zodra het iets warmer wordt en ze zijn dan belangrijk voor de wilde bij en hommel die dan ook wakker wordt. Daarna is het wachten op het rijpen van de vruchten en kunnen wij ervan smullen. Laten we kinderen leren dat je ook in je eigen tuin struiken kunt planten waar je van kunt eten.
Park Dwingeland
Park Dwingeland2 weken geleden
Park Dwingeland
Park Dwingeland3 weken geleden
TIP! Heb je het al gelezen?

Ook in Park Dwingeland zijn fruitstruiken te halen. Heb je belangstelling laat het weten in de comments. Tussen 10 en 12 uur is de groengroep aanwezig!

Plant de toekomst van Hoogeveen: Red een Fruitstruik!

10 en 11 mei zal een groen spektakel plaatsvinden in Hoogeveen en Elim, waar kinderen (en volwassen kinderen) de hoofdrol spelen in de vergroening van hun omgeving. Het initiatief, genaamd "Red een Fruitstruik", is een samenwerking tussen Carpe Vitam, IVN Hoogeveen en MeerbomenNu Drenthe. ‘Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoogeveen vanuit het aanvalsplan biodiversiteit.’
Het doel? Vlak voor Moederdag kinderen motiveren om actief bij te dragen aan een groenere wijk door eetbare struiken aan te planten.
Op 10 en 11 mei kun je terecht bij het IVN Struunhuus in Hoogeveen. En op 11 mei kun je terecht bij Carpe Vitam in het knabbelbos in Elim (Carstenswijk 11, Elim). Volg de socials en onlinenieuws want er komen nog meer uitdeelpunten bij. 2 planten per persoon en op = op.
De struiken, variërend van kruisbessen tot rode en blauwe bessen, zijn ongeveer 2-3 jaar oud en biologisch opgekweekt. Ze zijn afkomstig van Land van Ons in Wassenaar, waar een regeneratieve tuinderij, voedselbos en pluktuin genaamd WIJdehorst is gestart. De struiken stonden in pot, maar het is nu tijd om ze in de volle grond te zetten. MeerbomenNu heeft haar netwerk ingezet om de 25000 struiken door heel Nederland aan te bieden. Een eerste vrachtwagen is gearriveerd in Drenthe met ongeveer 3800 struiken.
Carpe Vitam fungeert als verbindende factor tussen MeerbomenNu Drenthe, IVN Hoogeveen en de gemeente. Dewy Mulder, initiatiefnemer van Carpe Vitam, benadrukt het belang van samenwerking: "Overvloed kunnen we samen creëren. Deze samenwerking tussen burgers en organisaties is fantastisch en draagt bij aan een groenere toekomst."
Grietje Loof, voorzitter van IVN Hoogeveen en klimaatburgemeester van Hoogeveen, voegt toe: "Dit is een geweldig initiatief waar wij met IVN Hoogeveen maar al te graag aan meehelpen. Onze vrijwilligers staan dan ook met alle liefde 10 en 11 mei klaar om die mooie fruitstruiken uit te delen."
Jan Jongman van MeerbomenNu Drenthe benadrukt het belang van dergelijke initiatieven: "Normaliter zijn wij druk met inheemse boomsoorten, maar deze kans om mooie biologische fruitstruiken te redden wilden we absoluut niet missen. Het is heel fijn dat gemeentes als Hoogeveen dit mede mogelijk maakt. We hopen dat de struiken een mooie plek krijgen en veel plezier brengen."
Het evenement biedt meer dan alleen het uitdelen van struiken. Op 11 mei in Elim vindt naast het uitdelen van struiken ook een plantenruilbeurs inclusief gratis proeverij uit het voedselbos plaats. Iedereen kan moestuinplantjes of andere plantjes en stekjes meenemen om te ruilen op een grote ruiltafel. Bovendien is er een zadenbieb aanwezig in samenwerking met Zadenbibliotheek Drenthe en de werkgroep zaden van Velt ecologische tuinvereniging en is er een heus dino speurpad voor de kinderen op het erf.
De doelgroep voor dit evenement zijn kinderen, maar volwassenen worden ook aangemoedigd om deel te nemen. Het is een kans om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving voor toekomstige generaties.
Dit is de eerste samenwerking maar de betrokken partijen hopen op een groot succes en kijken uit naar mogelijke toekomstige gelijksoortige evenementen.
Kortom, "Red een Fruitstruik" is niet alleen een kans om gratis fruitstruiken te bemachtigen, maar ook een gelegenheid om bij te dragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Dus kom op 10 of 11 mei langs en plant een stukje toekomst voor Hoogeveen, Elim en omstreken!

Voor meer informatie en registratie, bezoek de Facebookpagina van Carpe Vitam, het Knabbelbos of IVN Hoogeveen. Of bekijk https://meerbomen.nu/regios/drenthe/ . Wees er snel bij, want de struiken zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.
Park Dwingeland
Park Dwingeland4 weken geleden
Alles werkt mee vandaag. Zonnige kleurrijke kinderen in het zonnetje!
Koningspelen 2024 zijn geslaagd!

Leerlingen van OBS Villa Kakelbont en CBS Juliana van Stolberg kwamen vanmorgen allemaal naar het park om de Koningspelen te spelen! Heel fijn dat het park zo mooi gebruikt wordt.

Fijne vakantie gewenst.